Speedmeter.hu Blog Mi a wifi Mesh?

Mi a wifi Mesh?

Biztosan már Ön is átélte. Csatlakozni szeretne a wifi hálózatra mobilon, tableten vagy laptopon keresztül, de a jel gyenge. Szóval elkezd sétálgatni a szobák között, csakhogy a bűvös internet ikonon megjelenjen még egy csíkkal több. Az ilyen megoldás azonban nagyon bosszantó, és néha még csak nem is kivitelezhető. Mi a köze a Mesh rendszernek az ilyen problémákhoz?

Miként terjeszthető ki a wifi jel hatósugara?

Kezdjük szépen az elején. A hatósugár kiterjesztésének számos módja van. Az első és fejlesztési szempontból legrégebbi lehetőség az úgynevezett „repeater.” Ennek az eszköznek a névét "ismétlésnek" lehetne fordítani, és ez a kifejezés jól leírja működésének elvét is. A repeater a fő routerből jövő jelet ugyanazon a sávon továbbítja tovább.

Egy másik lehetőség egy kissé modernebb eszköz a kiterjesztő, angolul „extender”. A funkció nagyon hasonló a repeater-éhez. Ennek előnye a több sáv kihasználása. Az extender (kiterjesztés) egyik ismert változata a Network extender (hálózati kiterjesztés), mely alapvetően vezetékes kapcsolatot használva, másodlagos routerként funkcionál. Végül, a wifi jelerősítő család legújabb tagjaként megérkezett a wifi Mesh rendszer.

Hogyan is működik a Mesh rendszer?

A Mesh rendszerek relatíve újdonságnak és a legfejlettebnek számítanak az egy wifi hálózat ténylegesen kiterjed lefedettségének biztosításában. Egyszerűen fogalmazva a működési elve, olyan mintha több routert kapcsolna egybe. A fő jeladó több kisebb egységet tartalmaz, mondhatjuk úgy műholdas elemeket.

Minden egység direkt kapcsolódik egymáshoz, többirányú antennával rendelkezik és mindkét sávon (2,4 GHZ és 5 GHZ) egyszerre kommunikálnak egymással. Használhatnak Ethernet-et is, azaz vezetékes hálózatot. Erős wifi jel esetén, ez a rendszer lehetővé teszi még egy igen nagy terület hatékony lefedettségének biztosítását is.

A Mesh rendszer előnyei

A Mesh rendszer széleskörű kihasználását teszi lehetővé vezetéknélküli rendszerének akár otthon vagy munkahelyi környezetben. Kiváló minőségű, erős jelet biztosit. Használatával sok esetben lehetővé válik a vezetéknélküli kapcsolat kialakítása. Előnye még az is, hogy az egységek egymással is kommunikálnak- nem csak egyirányban, a fő egységtől a mellékegységekig fut az információ. Tehát egy mellékegység meghibásodása nem veszélyezteti az egész rendszert.

Egy ilyen hálózat üzemeltetése és karbantartása mindezek mellett nagyon egyszerű, amit akár egy laikus is képes elvégezni. Konfigurációja nagyon egyszerű, és ezután a készülék az egyenletes és stabil lefedettség biztosítása érdekében magától választja ki a jel továbbadásának optimális módját.

Mikor van értelme Mesh rendszert beszerezni?

A wifi Mesh talán egyetlen hátránya a magas vételára. Az ilyen típusú eszközök 2016-ban még csak kezdtek megjelenni a piacon. Remélhetőleg a jövőben számolhatunk a magas vételár csökkenésével. Azonban már manapság is sok esetben kifizetődik beruházni rá. Különösen értékelni fogja a wifi Mesh rendszert, ha:

  • Nagy alapterületű lakása, családi háza, vagy üzlethelysége van
  • Interferencia vagy más akadályok miatt gondja van a jel továbbításával
  • Nagyon erős és stabil jelre van szüksége az egész területen
  • Nem szeretne vezetékes hálózatot
  • Egy egyszerű megoldást akar, bonyolult konfiguráció nélkül