Speedmeter.hu News Google Bard vs ChatGPT-4 – Ki az AI-eszközök királya?

Google Bard vs ChatGPT-4 – Ki az AI-eszközök királya?

A Google Bard (Gemini) és a ChatGPT-4 a mesterséges intelligencia két legfejlettebb nyelvi modellje. Miben különböznek egymástól, és mit tehetnek? Olvassa el a két mesterségesintelligencia-eszköz összehasonlítását, és megtudja, melyik a megfelelő segítő az Ön számára, akár a munkahelyén fogja használni az AI-t, akár csak kíváncsi, mire képes. Fedezze fel az elérhető funkciókat, a kimeneti minőséget és az árkülönbségeket.

Google Bard vs ChatGPT-4 – Ki az AI-eszközök királya?

Az elmúlt években tanúi lehettünk a mesterséges intelligencia (AI) gyors fejlődésének, különösen a nyelvi modellek területén. Kétségtelenül a két legnagyobb szereplő a piacon a Google Google Bard (jelenleg Gemini) és az OpenAI ChatGPT-4. Hogyan különböznek egymástól, és mit kínálhatnak Önnek?

Mi az a nyelvi modell?

Mielőtt belemerülnénk a két eszköz összehasonlításába, egy kicsit meg kell értenünk, mi is a nyelvi modell. Egyszerűen fogalmazva, ezek okos számítógépes programok, amelyek megtanulják megérteni és generálni az emberi nyelvet. Képzelje őket úgy, mint szuperrobotokat, akik képesek olvasni és megérteni hatalmas mennyiségű szöveget, a könyvektől és cikkektől kezdve a közösségi média bejegyzésekig.

És nem csak ennyi, képesek értelmes mondatokat alkotni és válaszolni az Ön kérdéseire, mintha valódi beszélgetést folytatnának. De vigyázat, a nyelvi modellek nem igazi mesterséges intelligencia, mint amit például a Terminátorban látunk. Elvük azon alapul, hogy előrejelzik, mi következhet egy adott kérdés vagy feladat beírása után.

A vállalatok hatalmas mennyiségű adaton képezik őket, amelyekből a modellek mintákat választanak. Ezek alapján képesek végrehajtani az Ön által megadott utasításokat. Röviden tehát nem értik, amit Ön ír nekik, csak előrejelzik, milyen szavak lehetnek válaszok az Ön kérdéseire.

Mi az a Google Bard?

Először is nézzük meg a Google Bardot, amely 2024 elején Gemini névre váltott. A Google óriása áll mögötte, aki úgy döntött, hogy versenyez ChatGPT-vel – amelyet alább részletesebben is megvizsgálunk. Ez konkrétan egy multimodális modell, amely képes különböző típusú információkkal dolgozni, beleértve a szöveget, kódot, hangot, képeket és videót. A Gemini mesterséges intelligencia két változatban érhető el:

  • Gemini – Ez az alapverzió, amely hétköznapi feladatokra készült. Nem olyan erős, ami a kimenetek minőségén is meglátszik. Használata nem jár semmilyen költséggel.
  • Gemini Advanced – Erősebb verzió, amely további előnyöket kínál, mint például nagyobb mennyiségű adat feldolgozása és jobb minőségű kimenetek. Ez a verzió egyelőre nem érhető el Magyarországon, és ráadásul fizetős.

A Gemini Magyarországon ingyenesen használható alapverzióként. Csak be kell írnia a böngészőbe a Gemini-t, megnyitnia a Google hivatalos weboldalát, bejelentkeznie Google fiókkal, és már elkezdhet chatelni. Az egy napra eső kérdések száma csak néhány tucat kérdésre korlátozott. Ha tehát hosszú távon és gyakran szeretné használni a Geminit, mérlegelje, milyen kérdéseket tesz fel.

Mi az a ChatGPT-4?

Térjünk rá a második legismertebb nyelvi modellre, a ChatGPT-4-re. Fejlesztője az OpenAI. Egyelőre ez a legújabb és legfejlettebb modell a GPT (Generative Pre-trained Transformer) sorozatban.

Elődeihez képest magasabb pontosságot, jobb természetes nyelvfeldolgozó képességet és más hasznos funkciókat kínál, beleértve a képek generálását vagy az internet valós idejű átvizsgálását. Emellett például a következőket is használhatja:

  • prezentációk készítése,
  • specializált asszisztensek,
  • saját asszsztotlkészítése és chatbotok.

Ebben az esetben is rendelkezésre áll a ChatGPT-3.5 ingyenes verziója, amely csak egy minimális részt tud megvalósítani abból, amit a ChatGPT-4 kínál.

Milyen különbségek vannak a Google Bard és a ChatGPT-4 között?

A Gemini (Google Bard) és a ChatGPT-4 közötti fő különbségek főként az elérhető funkciókra és a kimenetek minőségére utalnak, illetve arra, mit képes az adott nyelvi modell előállítani Önnek. Mindkettő hozzáfér az internethez, amely erősebbé teszi őket, mint a szokásos böngészők. Emellett képesek dolgozni videókkal, képekkel és beszéddel is. A Gemini-nek azonban számos hiányossága van. Kimenetei általában nem olyan jó minőségűek, mint a ChatGPT-4-é.

Az elérhető funkciók is korlátozottak, nem tartalmaznak például képgenerálást, összetett elemzéseket vagy dokumentumokkal való munkát. Természetesen vannak előnyei is, köztük az, hogy teljesen ingyenes, és képes akár 100 000 karakter hosszú szövegeket feldolgozni. Ezzel szemben a ChatGPT-4 csak körülbelül 4 000 karaktert támogat, és havi 600 CZK-t fizet érte.

Mire használható a Gemini (Google Bard)

  • szövegek generálása,
  • fordítások,
  • internetes keresések,
  • szövegösszefoglalás,
  • e-mailek generálása,
  • információk keresése a Google termékeiben.

Mire használható a ChatGPT-4

  • ugyanazok a funkciók, mint a Gemini esetében (korlátozott hozzáférés a Google termékekhez),
  • képgenerálás,
  • prezentációk készítése,
  • különböző feladatok elvégzésére használható asszisztensek készítése,
  • széles körű, már elkészített asszisztensek használata,
  • kapcsolódás más alkalmazásokhoz,
  • összetett szövegelemzések,
  • chatbotok készítése.

Már tudja, melyik ezen két nyelvi modell közül a megfelelő az Ön számára? Ha csak kíváncsi, vagy munkavégzés során szeretné használni az AI-t, itt az ideje, hogy megismerje. Ha teljes mértékben ki szeretné használni az AI eszközöket és nem zavarja, hogy mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, akkor a ChatGPT-4 egyértelmű választás. Ezzel szemben az alkalmi felhasználók, akik ritkán használják az AI-t, inkább az ingyenes Gemini-t (Google Bard) értékelik majd.

Emlékezz a Blade Runner film lélegzetelállító jövőképére – holografikus reklámok, kibertér és mindenütt jelenlévő hálózatok. Valóra válhat ez a fikció? Tudja meg, mit várhatunk az internet jövőjétől, és hogyan fogják elmosódni a határok a valóság és a virtuális világ között.

Zavarást okoz a késleltetés és a magas ping online játék közben? Tudja meg, milyen internetsebesség szükséges a sima játékélményhez, és hogyan optimalizálhatja csatlakozását. Felfedjük a router beállításának tippeit, a késleltetés hatását a különböző játéktípusokra, és további hasznos tanácsokat, amelyek segítségével uralhatja a virtuális csatamezőket.

A hálózati Ethernet-kábeleket általában adatátvitelre használják. Az IEEE 802.3af és 802.3at szabványok azonban meghatározzák a hálózati kábelen keresztüli tápellátás funkcióját is. Így kisebb hálózati eszközöket áramforrás nélkül is táplálhat, anélkül hogy újabb külön kábelt kellene használni. Nézzük meg a PoE (Power over Ethernet) előnyeit és hátrányait és specifikumait.

Biztonságban érzi magát a digitális világban? A kibernetikus bűnözés egy olyan vírus, amely szédítő sebességgel terjed, és gyanútlan áldozatokat támad meg. Ransomware, az Internet of Things elleni támadások, kifinomult szociális manipulációs technikák – a veszélyek minden sarokban leselkednek. Olvassa el, hogyan védekezhet a kiberpredátorok ellen, és hogyan védheti meg adatait és magánéletét az online dzsungelben.

Chatbotok érzelemmel? Az érzelmi AI egy új trend, amely forradalmat ígér az ügyfélszolgálatban. Valóban képes-e a mesterséges intelligencia felismerni az emberi érzelmeket, és hogyan lenne használható ez a technológia? Ismerjük meg együtt az érzelmi AI elveit, potenciálját, valamint az érzelmek gépi olvasásával kapcsolatos kockázatokat és etikai kérdéseket.

A kvantumtechnológiák megállíthatatlanul közelednek, és forradalmat ígérnek számos területen. Kézközelben van a kvantuminternet és a kvantumiránytűk. A jövő hackerek és GPS nélkül talán hamarabb valósággá válik, mint gondolnánk. A tudósok azonban még mindig számos akadállyal kell, hogy szembenézzenek, amelyek leküzdése nem lesz éppen egyszerű.