Speedmeter.hu Blog Mi a különbség a 2,4GHz-en és az 5 GHz-en működő Wifi router között?

Mi a különbség a 2,4GHz-en és az 5 GHz-en működő Wifi router között?

Esetleg Ön is azon internet felhasználók közé tartozik, akiknek kitűzött célja, hogy routeren keresztül kapcsolódjon a gyors és stabil internethez, és éppen azon gondolkodik, hogy a 2,4GHz vagy az 5 GHz frekvencián működő a jobb. Melyik lesz jobb és felel meg az Ön elvárásainak?

Semmi sem egyszerűen fekete, vagy fehér

A bevezetőben feltett kérdésekre nem is olyan egyszerű válaszolni, mint azt első nekifutásra gondolnánk. Mindegyik frekvenciának megvan a maga előnye, ám egyik sem mentes azon részletektől, amelyek a gyakorlatban talán nem felelnek meg Önnek. Tehát az eszköz kiválasztása előtt gondosan vegye számba az összes lehetőséget és ismerje meg az egyes routerek tulajdonságait.

Gyorsaság, megbízhatóság, elérhetőség

A mai modern wifi routerek két különböző frekvencián működnek. A sebesség szempontjából mindenképpen jobb az átvitel az 5 GHz-es sávban. Az optimális feltételek mellett elvégzett tesztek eredményei azt mutatták, hogy valóban sokkal gyorsabbak a letöltés (download) és feltöltés (upload) területén. Természetesen az említett optimális feltételeket nem lehet mindig biztosítani. Rövid távolságra létrehozott, akadálymentes kapcsolat esetén az 5GHz-es frekvencia működése zavartalan, de ez a sáv általában lazább, mint a 2,4GHz -es frekvencia. Ez nem kívánt zavarokat eredményezhet. Másrészről az alacsonyabb frekvencia, tehát a 2,4GHz-es sokkal jobban kezeli az előforduló akadályokat, még akkor is, ha jóval lassabb.

A kétfrekvenciás jeladás, egy, az elérhető megoldások közül

A mai modern routerek legtöbb modellje problémák nélkül továbbít jelet mindkét frekvencián egyidejűleg, tehát vagy manuálisan választjuk ki a kívánt frekvenciát a fogadó eszközön, vagy az eszköz automatikusan maga állítja be azt a frekvenciát, amely az adott időszakban jobb kapcsolatot biztosít. Ezért, ha úgy dönt, hogy saját otthoni vezeték nélküli hálózatát wifi routeren keresztül állítja be, mindenképpen úgy válassza meg annak helyét, hogy a vétel a lehető legegyszerűbb legyen és ne zavarja, árnyékolja semmi a sugárzott jelet. Mindkét frekvenciát egy azon időben használhatja, és az egyes eszközöket ahhoz a hálózathoz tudja csatlakoztatni, amelyiken jobban kifizetődik azok működtetése.

Rövid összegzés

  • Az 5GHz-es frekvencián az adatátvitel jelentősen gyorsabb
  • A 2,4 GHz-es sávban több zaj és interferencia van, beleértve a Bluetooth-eszközöket is.
  • A modern routerek gyakran támogatják a DFS funkciót (automatikus frekvenciaválasztás)
  • Ha a routerhez TPC (adatátvitel erősség szabályzó - Transmitting Power Control) szolgáltatás is tartozik, akkor a készülék automatikusan keresi meg az alacsony zajszintű, legkevésbé terhelt csatornát
  • Az 5GHz-en működő routereknél a TPC funkció automatikusan szabályozza a kibocsájtott jelerősséget is, tehát nem zavarja feleslegesen a közelben található többi hálózatot