Speedmeter.hu News Épít házat? Figyeljen az adatkábelekre!

Épít házat? Figyeljen az adatkábelekre!

Biztosan nem kezdünk házépítésbe terv és szakértői konzultáció nélkül. De még így is figyelembe kell vennie az adatkábeleket, amelyek nélkül manapság egy modern ház vagy bármely más épület nem létezhet. Az új otthonában szinte biztosan szeretné majd kihasználni az intelligens vezérlést működtetést, és az adatvezetékek (antennahálózatokkal és egyéb kábelekkel együtt) kétségtelenül szükségesek ehhez a funkcióhoz.

Épít házat? Figyeljen az adatkábelekre!

Gondoljon előre

Az utólagos telepítés feleslegesen bonyolult lehet, ezért időben gondolni kell az adatvezetékekre. Az épületben lévő összes csatlakoztatott eszköz kommunikációja a strukturált kábelezésen keresztül zajlik, és így történik az internetkapcsolat, az épületbiztonsági rendszer, az otthoni audiórendszer és egyéb funkciók megoldása is.

Az internethez nem elég a Wi-Fi?

Bár a vezeték nélküli Wi-Fi csatlakozásnak számos előnye van, gondoljon arra, hogy néhány eszköznek fix helye lesz, ahol a kábel egyértelműen előnyös. A kábeles kapcsolat ugyanis garantáltan gyorsabb, nem áll fenn zavarás, túlterheltség vagy jelgyengülés veszélye néhány akadály áthaladásakor. A jel ráadásul nem hozzáférhető (még jelszavas és titkosított Wi-Fi hálózatokat is fel tudnak törni) a környéken lévő idegenek számára, és pénzügyi szempontból?

Ha néhány igazán jó minőségű routert vásárolunk az épület megbízható lefedettségének biztosítására, az jelentősen többe kerül, mint a kábeles jelvezeték. Ezután elegendő lesz egy router a mobil eszközhöz, és a kábelkivezetést ott tervezheti meg, ahol a jövőben számít az internetkapcsolatot igénylő eszközök csatlakoztatására. Nem csak a számítógépekről van szó, de az okostévéket és az audiórendszereket is az internethez kell csatlakoztatni.

Más kábelekre is szüksége lesz

Az internetjel elosztása mellett a modern otthonokban egyéb kábelhálózatokra is szükség lesz. Akár már a beköltözéstől használja az intelligens háztartási gépvezérlést, az automata házvezérlést (szellőztetés, fűtés stb.), telekommunikációs rendszereket, riasztó- és kamerarendszert, tűzjelzőket és egyéb eszközöket, vagy később dönt úgy, az nem lényeges.

Fontos azonban kétségtelenül az, hogy adat- és kábelhálózatokat úgy építsenek, hogy szükség esetén legyen egy bizonyos tartalék. Ez a változtatási lehetőségeket, javításokat, módosításokat, további kábelek hozzáadását vagy azok egyszerű cseréjét jelenti. Mindig megéri úgy tervezni az adat- és kábelhálózatokat, hogy legyenek szabad kábelek a „tartalékban”, és hogy szükség esetén bontás vagy egyéb építési beavatkozások nélkül is hozzá lehessen férni a rendszerhez.

A modern épületek már általában megfelelő kábelezéssel vannak felszerelve, és minden szobában több csatlakozó található. Az egyes csatlakozási pontok pontos elhelyezését azonban célszerű előre megtervezni, hogy ne kelljen meghosszabbító kábeleket és hasonló vészhelyzeti megoldásokat használni.

Adatok elektromos hálózaton keresztül?

Lehetőség van az elektromos hálózatot is adatátvitelre használni. Az általánosan elterjedt Ethernet kábelek vagy a Wi-Fi router segítségével történő adatátvitel mellett létrehozható egy adatátviteli hálózat, amelyik adatátvitelre az elektromos vezetékeket használja. Ez a technológia viszonylag új, még csak most kerül a felhasználók tudatába, de számos előnye van, és hiba lenne figyelmen kívül hagyni. Powerline Communication (PLC) néven is ismert, és sokszor inkább homeplugként található meg. A szokásos elektromos hálózatot használja, az adatcsomagokat pedig magas frekvencián (1 és 30 MHz között) továbbítja. Mivel a váltakozó elektromos áram 50 Hz frekvenciát használ, a két adatátvitel egyáltalán nem zavarja egymást, és probléma nélkül mehetnek párhuzamosan. A hálózat létrehozásához elég egy speciális adapter az Ethernet kábel csatlakoztatásához az internetes modemhez, és adapterek a konnektorokban ott, ahol jelre van szükség. Az adatátvitel minősége nagyon magas.

Hogyan és merre vezessük a kábeleket

Ha a tervező figyelembe veszi a kábelezést, és megfelelő módon megtervezi annak útvonalát, sok gondot megtakarít. Az optimális megoldás egy megfelelő, elegendő helyet biztosító és több helyen hozzáférhető kábelszakad, amely az egész épületet átszeli. Ehhez tartozik egy központi pont is, ahol a legtöbb kábel végződik. Ennek a megoldásnak az előnye a hatalmas rugalmasság, a szabványosítás, az áttekinthetőség és az elérhetőség. A központi helyen általában egy szabványos szekrény található, amelybe a kábelek rögzíthetők, és speciális rögzítőkbe különféle hálózati eszközök is beszerelhetők. Ha a 230 V-os vezeték árnyékolatlan adatkábel közelében fut, legalább 30 centiméteres távolságot kell tartani. Ez érvényes a videokábelekre és az audió- vagy videojelet továbbító kábelekre is.

Milyen kábelekre lesz szükség?

Ez nem olyan bonyolult. Akármilyen házhoz átfogó strukturált adatkábelezést lehet létrehozni mindössze háromféle kábel segítségével. Ezek a 5e/6 kategóriás kábelek számítógépekhez, videokoaxiális kábel és be-wire hangfal kábel lesznek. A fent említett powerline technológia használatakor elég csatlakoztatni az adaptereket, párosítani őket, majd csatlakoztatni a számítógépet, DVD lejátszót, házimozit, okos tévét, játékkonzolt vagy más, hálózati csatlakozással kompatibilis eszközt. Otthon a helyesen elhelyezett adatkábelek nagy előnyt és nyereményt jelentenek, ami növeli az életszínvonalat.

 

Emlékezz a Blade Runner film lélegzetelállító jövőképére – holografikus reklámok, kibertér és mindenütt jelenlévő hálózatok. Valóra válhat ez a fikció? Tudja meg, mit várhatunk az internet jövőjétől, és hogyan fogják elmosódni a határok a valóság és a virtuális világ között.

Zavarást okoz a késleltetés és a magas ping online játék közben? Tudja meg, milyen internetsebesség szükséges a sima játékélményhez, és hogyan optimalizálhatja csatlakozását. Felfedjük a router beállításának tippeit, a késleltetés hatását a különböző játéktípusokra, és további hasznos tanácsokat, amelyek segítségével uralhatja a virtuális csatamezőket.

A hálózati Ethernet-kábeleket általában adatátvitelre használják. Az IEEE 802.3af és 802.3at szabványok azonban meghatározzák a hálózati kábelen keresztüli tápellátás funkcióját is. Így kisebb hálózati eszközöket áramforrás nélkül is táplálhat, anélkül hogy újabb külön kábelt kellene használni. Nézzük meg a PoE (Power over Ethernet) előnyeit és hátrányait és specifikumait.

Biztonságban érzi magát a digitális világban? A kibernetikus bűnözés egy olyan vírus, amely szédítő sebességgel terjed, és gyanútlan áldozatokat támad meg. Ransomware, az Internet of Things elleni támadások, kifinomult szociális manipulációs technikák – a veszélyek minden sarokban leselkednek. Olvassa el, hogyan védekezhet a kiberpredátorok ellen, és hogyan védheti meg adatait és magánéletét az online dzsungelben.

Chatbotok érzelemmel? Az érzelmi AI egy új trend, amely forradalmat ígér az ügyfélszolgálatban. Valóban képes-e a mesterséges intelligencia felismerni az emberi érzelmeket, és hogyan lenne használható ez a technológia? Ismerjük meg együtt az érzelmi AI elveit, potenciálját, valamint az érzelmek gépi olvasásával kapcsolatos kockázatokat és etikai kérdéseket.

A kvantumtechnológiák megállíthatatlanul közelednek, és forradalmat ígérnek számos területen. Kézközelben van a kvantuminternet és a kvantumiránytűk. A jövő hackerek és GPS nélkül talán hamarabb valósággá válik, mint gondolnánk. A tudósok azonban még mindig számos akadállyal kell, hogy szembenézzenek, amelyek leküzdése nem lesz éppen egyszerű.