Speedmeter.hu News Milyen internetkapcsolat kell a 4K felbontású videók továbbításához?

Milyen internetkapcsolat kell a 4K felbontású videók továbbításához?

A média fájlok minőségét tekintve a felhasználók igénye folyamatosan nő, ezért nem szabad megfeledkezni az internetkapcsolat gyorsaságának növeléséről sem, mivel a diszken tárolt videók nézésének divatja már rég a múlté. A közeli jövő a streamingé és a 4K kiterjesztéseké. Készítse fel erre Ön is saját internet kapcsolatát.

A HD felbontástól a 4K-ig

Ön is belefut olyan kifejezésekbe, mint a HD és a 4K, de nem igazán tudja, mit jelentenek? Ezek a rövidítések képfelbontásokat jelölnek, melyek a képek minőségét hivatottak jelezni. Itt is az az egyszerű egyenlet érvényes, miszerint minél magasabb a felbontás, annál jobb a kép minősége. Addig amíg néhány évvel ezelőtt a HD felbontás (1920 × 1080 pixel) nagy ritkaságnak számított, manapság már kezdenek megjelenni 4K felbontású (3840 × 2160 pixel, úgynevezett UHD), élő közvetítések és online szolgáltatások.)

Ha Ön is az igényes felhasználók táborába tartozik, egyszerűen nem hagyhat ki egy ilyen lehetőséget. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy a 4k felbontású videókat HD kiterjesztésű képernyőn nézni semmire se jó. A megjelenítő eszköznek támogatnia kell az adott felbontást. Nagyobb felbontásúra állitani a videó lejátszást, mint ahogy azt reálisan meg tudja jeleníteni, felesleges terhet jelent az internet kapcsolatára is.

A streaming szerelmeseinek

Azon online területek közül, ahol legtöbbször találkozunk a 4k tartalommal, az első helyen egyértelműen az online játék stream oldalak állnak. A második helyen különböző online filmnézős oldalak találhatók, a harmadikon a YouTube egyes csatornái és végül a YouTuberek. Az interneten világán kívül a 4K, Ultra HD vagy Blu-ray kifejezések egy ideje már megszokottá váltak. A Cseh piacra az első ilyen film a 2017-es év második felében érkezett meg.

Várhatóan a 4k lesz a standard képfelbontás. Végül is már néhány éve, hogy megjelent a piacon és manapság már kezdenek megjelenni az olyan eszközök, amik már akár 8k felbontású videókat is támogatnak. Ön is vágyik arra, hogy tökéletesen éles képvilágú filmeket vagy videókat nézzen akár online videómegosztón keresztül? Igazán gyors és stabil internetkapcsolat nélkül ez nehezen megvalósítható.

Semmit a lassú internetkapcsolatoknak

A 4k felbontású videók átvitele magas követelményeket támaszt az internet gyorsaságával szemben. Az Amazon minimum 15 Mbit / s letöltési sebességet, a Netflix több mint 25 Mbit / s letöltési sebességet javasol a zavartalan filmezés érdekében. Amennyiben nem tudja milyen gyors internetkapcsolattal rendelkezik, mindenképpen megéri lefuttatni internet sebesség tesztet

Még akkor sem lehet teljesen biztos abban, hogy élvezni tudja a 4k felbontású videófilmeket, ha a szolgáltatójánál 25Mbit/s vagy annál gyorsabb internet előfizetése van. Csúcsidőben az internet gyorsaságát befolyásolja az aggregáció, és további komplikációkkal is számolhat, amennyiben egy háztartáson belül több eszközön egyszerre használják az internetet. Ez manapság teljesen általános jelenség az okostelefonok, játékkonzolok és tabletek esetében.

Internet kapcsolat akadályok nélkül

A 4k videók élvezhető lejátszását tekintve a gyorsaság és az aggregáció nem az egyedüli tényezők, amit érdemes figyelembe vennie az internetkapcsolat kiválasztásánál. Az átvitt adatok mennyiségének korlátozása szintén fontos tényező. Ez a figyelmeztetés azonban elsősorban a mobilnetet és a kisebb internetszolgáltatók ügyfeleit érinti, ahol is az internet szolgáltatók korlátozhatják az átvitt adatok mennyiségét. Egy órányi 4k felbontású videó nézése közben kb 7GB adatmennyiség átvitel megy végbe. Ez egyáltalán nem kevés, ezért inkább előre győződjön meg róla, hogy Önre nem vonatkozik-e valamilyen adatkorlátozás.

Még mielőtt megrendeli a prémium előfizetést

A fent említett internet sebesség tesztet és a szolgáltató feltételeinek áttekintését érdemes a lehető leghamarabb elvégezni. Legalább azelőtt, hogy olyan szolgáltatási tagságot rendel meg, ahol csak 4k-s videókat tud megnézni. Ilyen például a Netflix. Havi 300 cseh koronát kifizetni az Ultra HD minőségért, majd ezután rájönni arra, hogy az internet sebessége akadályozza Önt annak használatában, elég nagy kár lenne. Ha már tudja mit vár el egy jó internetkapcsolattól, találja meg az Ön számára megfelelőt kapcsolat lakóhelyének megadásával egyszerűen és gyorsan. Az összes szolgáltatót felsoroló lista tartalmazza az összes fontos információt, hogy még könnyebben tudja meghozni döntését.

ChatGPT-4o itt van az új funkciókkal. Szeretné tudni, hogyan könnyíthetik meg az életét? Összeállítottuk Önnek a 4 legérdekesebb dolgot, amit vele csinálhat, kéziratok képekről való átirásától kezdve hosszú dokumentumok összefoglalásáig.

Problémái vannak az internetkapcsolattal? Útmutatónkban praktikus tanácsokat és tippeket kínálunk arra, hogyan lehet egyszerűen kideríteni, miért nem működik az internet.

Biztosan nem kezdünk házépítésbe terv és szakértői konzultáció nélkül. De még így is figyelembe kell vennie az adatkábeleket, amelyek nélkül manapság egy modern ház vagy bármely más épület nem létezhet. Az új otthonában szinte biztosan szeretné majd kihasználni az intelligens vezérlést működtetést, és az adatvezetékek (antennahálózatokkal és egyéb kábelekkel együtt) kétségtelenül szükségesek ehhez a funkcióhoz.

A Google Bard (Gemini) és a ChatGPT-4 a mesterséges intelligencia két legfejlettebb nyelvi modellje. Miben különböznek egymástól, és mit tehetnek? Olvassa el a két mesterségesintelligencia-eszköz összehasonlítását, és megtudja, melyik a megfelelő segítő az Ön számára, akár a munkahelyén fogja használni az AI-t, akár csak kíváncsi, mire képes. Fedezze fel az elérhető funkciókat, a kimeneti minőséget és az árkülönbségeket.

Még mindig keresi az Önnek legjobb internet-kapcsolatot, és nem elégedett az átlagos sebességgel vagy a megkérdőjelezhető stabilitással, amelyet az időjárásváltozások is befolyásolhatnak? Ebben az esetben határozottan csapjon le az optikai kábelen keresztül történő kapcsolódás lehetőségére.

Biztosan már Ön is átélte. Csatlakozni szeretne a wifi hálózatra mobilon, tableten vagy laptopon keresztül, de a jel gyenge. Szóval elkezd sétálgatni a szobák között, csakhogy a bűvös internet ikonon megjelenjen még egy csíkkal több. Az ilyen megoldás azonban nagyon bosszantó, és néha még csak nem is kivitelezhető. Mi a köze a Mesh rendszernek az ilyen problémákhoz?

Egyéb nyelvi változatok