Speedmeter.hu News Nem működik az internet? Tudjuk, hogyan oldhatja meg a csatlakozási problémákat

Nem működik az internet? Tudjuk, hogyan oldhatja meg a csatlakozási problémákat

Problémái vannak az internetkapcsolattal? Útmutatónkban praktikus tanácsokat és tippeket kínálunk arra, hogyan lehet egyszerűen kideríteni, miért nem működik az internet.

Nem működik az internet? Tudjuk, hogyan oldhatja meg a csatlakozási problémákat

Napjaink digitális világában az internet életünk szerves része. Egyesek csak szórakozásra vagy az okos otthon működésének biztosítására használják, míg mások otthonról végzett munkára. Mindenkinek azonban fontos a gyors és stabil kapcsolat.

Amikor tehát nem működik az internet, vagy lassú, az számunkra kész katasztrófa lehet. Ha ráadásul teljesen laikusok közé tartozik, nehéz lesz megtalálni a probléma okát. Néha ugyanis a hiba az ön oldalán, vagy inkább az útválasztó oldalán lehet. A lehetőségek listája valóban hosszú, ezért néhányukra részletesebben is ránézünk.

Ellenőrizze az összes technikát

Az első lépés, amit a kapcsolat megszakadása vagy lassulása esetén meg kell tennie, az összes technika ellenőrzése. Mögötte állhat egy olyan apróság is, mint egy laza vagy levált kábel. Ez előfordulhat például akkor, ha valaki a modemet mozgatja portörléskor, vagy áthelyezi másik helyre.

Vezeték nélküli kapcsolat esetén győződjön meg róla, hogy a Wi-Fi kapcsolat az adott eszközön be van kapcsolva. Vezetékes kapcsolat esetén vizsgálja meg az egész Ethernet-kábelt – ha sérült, ki kell cserélni. Ha otthon már van egy új kábele, próbálja meg kicserélni, még akkor is, ha nem talál látható hibát rajta.

A hiba azonban lehet, hogy a böngésző beállításaiban van. A problémát egyszerűen felismerheti, ha annak működését inkognitó ablakban teszteli. Ha az oldal sikeresen betöltődik, lehetséges, hogy a böngésző vagy a kiválasztott oldalak nem működnek egy futó kiterjesztés miatt. Ilyen esetben fokozatosan kapcsolja ki az egyes kiterjesztéseket és próbálja meg, melyik akadályozza az oldalak betöltését.

Próbálja meg újraindítani az útválasztót

A legtöbb ember kisebb kimaradásokat vagy hirtelen lassulásokat az útválasztó újraindításával old meg. A problémák gyakran a hosszabb időre történő kikapcsolás után jelentkeznek. Azonban az is problémát okozhat, ha az útválasztó folyamatosan be van kapcsolva, és nincs elég helye a megújuláshoz.

Tehát az útválasztót azonnal újraindíthatja, vagy egy időre kihúzhatja az elektromos hálózatból, majd néhány perc múlva újra csatlakoztathatja, és csak ezután indíthatja újra – ehhez általában egy kis gomb szolgál, amelyet kézzel vagy egy tűvel lehet megnyomni. Ha gyakran kell újraindítani az útválasztót, valószínűleg ideje újítani, vagy legalábbis eljuttatni a szervizbe, ahol egy technikus megvizsgálja és megjavítja.

Ellenőrizze a szolgáltatónál a hálózati kiesést

Ha a technikai oldalon minden rendben van, akkor a szolgáltató hiba lehet a hiba oka. Ha tehát csatlakozik a Wi-Fi-hez és ellenőrizte az összes eszközt a saját oldalán, de például az O2 internet nem működik, nagy a valószínűsége, hogy valami elromlott a szolgáltató oldalán.

Ha egy kisebb szolgáltatót használ az internethez, fordulhat az ügyfélszolgálatához, megtekintheti weboldalát, vagy használhatja a hálózat állapotát ellenőrző speciális portálokat.

Felülvizsgálja az antivírus beállításait és szükség esetén kapcsolja ki

Meglepő módon az internetkapcsolatra az antivírus szoftver is hatással lehet. Minden vállalat különböző programokat kínál, amelyek eltérő feltételekkel és biztonsági protokollokkal rendelkeznek. Néha ezek annyira szigorúak lehetnek, hogy teljesen korlátozzák az internethez való hozzáférést.

Általában az az oka, hogy az eszközre két tűzfal van telepítve, amelyek zavarják egymást. Ha tehát nem működik az internet, próbálja meg egy időre kikapcsolni a tűzfalat, és nézze meg egy biztonságos oldal betöltését. Ha az oldal gyorsan betöltődik, akkor szükség lehet a tűzfal eltávolítására vagy újrakonfigurálására.

Az internetkapcsolat problémáit okozhatja egy vírus vagy malware is, amelyek az internetkapcsolatot vagy lelassítják, vagy teljesen blokkolják. Nyissa meg az antivírus alkalmazást és indítsa el a szkennelést. Ha bármilyen gyanús fájlokat vagy fenyegetéseket talál, távolítsa el őket.

Ellenőrizze az otthoni Wi-Fi lefedettségét

Annak ellenére, hogy a szolgáltatók igyekeznek meglehetősen jó minőségű és stabil internetkapcsolatot kínálni, sok háztartás még mindig küzd a Wi-Fi jel gyenge lefedettségével. Az útválasztó hatótávolsága korlátozott, és minél távolabb van az eszköz az útválasztótól, annál rosszabb lesz az internetkapcsolat. A jel hatótávolságát egyéb tényezők is befolyásolják, beleértve az útválasztó és az eszköz közötti akadályok méretét és típusát.

Lehetséges megoldás a Wi-Fi jel kiterjesztése kiegészítő routerek, hozzáférési pontok (access point), jelerősítők (extender) vagy jelismétlők (repeater) segítségével. Az igazán jó minőségű és stabil lefedettség érdekében a legjobb a Mesh Wi-Fi, amely kis műholdas csomópontokból álló dobozok segítségével vezeték nélküli hálózatot hoz létre a kiválasztott területen. Ennek nagy előnye az automatikus átkapcsolás az eszközök között a műholdas csomópontok és az útválasztó között a maximális kapcsolatminőség érdekében.

A kapcsolat minőségét segíthet javítani a frekvenciasáv átkapcsolása is 2.4 GHz-ről 5 GHz-re. Az első változat általában csak Wi-Fi néven szerepel, míg a másodiknak 5G névvel kell rendelkeznie. Ügyeljen az útválasztó elhelyezésére is – a legideálisabbak a magasabb helyek az ablakok közelében, akadályok vagy más elektromos eszközök nélkül.

extender.jpg

A számítógép hálózati beállításainak visszaállítása

A probléma nemcsak az útválasztóval, hanem az eszközével is összefügghet. Ezt egyszerűen ellenőrizheti egy másik eszközzel, amellyel megpróbál csatlakozni a Wi-Fi-hez. Ha a második eszközön működik a kapcsolat, a hiba nem az útválasztó, hanem az eszköz oldalán van.

Először próbálja meg újraindítani. Ha ez sem segít, az egyik megoldás a számítógép hálózati beállításainak visszaállítása. Ez nem egyszerű feladat, de a legtöbb esetben sikerül megoldani a kapcsolat problémáját. A számítógépben röviden adatokat törölni fog a hálózatról, a jelszavakról és a VPN beállításokról. A Windows és a Mac beállítások visszaállításának folyamatát alább találja.

Windows hálózati beállításainak visszaállítása

  • Kattintson a Windows beállítások > Hálózat és internet > Speciális hálózati beállítások menüpontokra.
  • Kattintson a Hálózati visszaállítás gombra.
  • Kattintson a Resetelés gombra a megerősítéshez.
  • Kattintson az Igen gombra újabb megerősítéshez.
  • Indítsa újra a számítógépet, és kövesse a Windows beállítási utasításait az új otthoni hálózat létrehozásához.

Mac hálózati beállításainak visszaállítása

  • Kattintson az Apple menü > Rendszerbeállítások > Hálózat menüpontokra.
  • Kattintson a Wi-Fi lehetőségre a bal oldali menüben.
  • Kattintson a mínusz (-) gombra a törléshez. Ezután ismét hozzáadhatja a plusz (+) gombra kattintva, és a lehetőségek közül válassza a Wi-Fi lehetőséget.
  • Kattintson az Alkalmaz gombra, és zárja be a hálózat beállításait.

Győződjön meg róla, hogy a Wi-Fi nem túlterhelt

Ha több eszköz csatlakozik, vagy akár egy magas igénybevételű eszköz, előfordulhat, hogy a Wi-Fi hálózat túlterhelt lesz. Ez általában a kapcsolat lassulásával vagy teljes kieséssel jár. Ha több okos eszköze van, nehéz lehet a hálózaton megtalálni őket.

A legegyszerűbb út a router adminisztrációs felületére való bejelentkezés, ahol elérhető az adott Wi-Fi hálózatot használó eszközök listája. Gyorsan megtudhatja, mely eszközök csatlakoznak, így ellenőrizheti, hogy nem terhelik-e feleslegesen a hálózatot. Egyes routerek csak korlátozott számú eszközt támogathatnak.

Problémát jelenthet az adott eszköz használatának módja is, például filmnézés vagy nagy fájlok letöltése. Ügyeljen az idegen eszközökre is – azokra, akik ismerik a Wi-Fi hálózat jelszavát, de jogosulatlanul használják az internetszolgáltatását.

Csatlakozás Ethernet-kábellel

A vezetékes internet az egyik legjobb és legstabilabb kapcsolati módot jelenti. Ha tehát a vezeték nélküli kapcsolat nem elég stabil, az eszközt Ethernet kábellel csatlakoztathatja az útválasztóhoz. Ez akkor is segít, ha van olyan eszköze otthon, amelynek működéséhez stabil és jó minőségű kapcsolat szükséges – tipikusan ilyen az okostelevízió vagy a játékkonzol.

Ha továbbra is problémái vannak a kapcsolattal, jobb lenne tájékozódni a rendelkezésre álló további lehetőségekről. Ha városban vagy annak közelében lakik, nagy az esélye, hogy hozzáférhet az optikai internethez. Ez jelenleg a leggyorsabb kapcsolódási módot jelenti, és akár 1000 Mbps sebességet is elérhet.

Hívjon segítségül diagnosztikai eszközt

Az internetkapcsolat javításában segíthet a rendszerdiagnosztika is. A legtöbb elérhető eszközön már előre telepített diagnosztikai programok vannak, amelyek mindent elintéznek ön helyett. A Windows rendszeren a diagnosztika közvetlenül a beállításokban elérhető. A Mac rendszeren két diagnosztikai eszközt is használhat, ez az Apple Diagnostics és az Apple Hardware Test.

Szoftver és illesztőprogramok frissítése

A csatlakozási problémák az elavult szoftverek vagy illesztőprogramok miatt is felmerülhetnek. A legjobb, ha az eszközt a legújabb verzióra frissíti. Különösen ügyeljen az operációs rendszer frissítésére, amely nemcsak lassú kapcsolat problémáira lehet hatással.

Az frissítések letöltéséhez természetesen internetkapcsolatra van szükség. Elmehet például a szomszédjához, és megkérheti, hogy használhassa a hálózatát. Lehetséges megoldás lehet a mobiltelefon adatkapcsolatának használata hotspot módra.

Ellenőrizze a modem jelének erősségét

Az egyik utolsó módszer annak ellenőrzésére, hogy a hiba nem az ön oldalán van-e, a jel erősségének ellenőrzése. Csak így lehet megtervezni a következő lépéseket, amelyekkel növelheti a jel erősségét. A méréshez online programokat használhat, de ügyeljen ezek biztonságára.

Inkább a megbízható programokat használja, lehetőleg közvetlenül az internetszolgáltatótól. Rendelkezésre állnak különféle alkalmazások is, vagy fordulhat közvetlenül a szolgáltatójához, hogy ellenőrizzék a jel erősségét az ön címén.

Állítsa vissza az útválasztót gyári beállításokra

Ha már minden lehetőséget kipróbált, és nem boldogul, jó ötlet lehet az útválasztó visszaállítása gyári beállításokra. Röviden, ez azt jelenti, hogy az útválasztó visszatér abba az állapotba, mintha először bontaná ki a dobozból. Ha nem végzett semmilyen haladóbb beállítást, ez nem okozhat különösebb problémát. Általában csak az eredeti jelszót kell megadnia, biztonsági okokból megváltoztatnia, csatlakoztatnia kell az összes eszközt, és esetleg beállítania az automatikus csatlakozást.

Függetlenül attól, hogy ki a szolgáltatója, milyen típusú csatlakozással vagy melyik útválasztó modellel rendelkezik, valószínű, hogy lesznek csatlakozási problémák. Az eredményes megoldás kulcsa az egyes lehetséges hibaforrások alapos áttekintése.

Fontos, hogy megőrizze a nyugalmát és türelmes legyen. Ha egyik tipp sem segít, minden bizonnyal forduljon ügyfélszolgálatához. Vegye igénybe szolgáltatásaikat akkor is, ha fél valamit megtenni, vagy egyáltalán nem ért az internetkapcsolatokhoz.

Mélyen az esőerdőben egy csendes forradalom zajlik. A Marubo törzs, amely évszázadok óta harmóniában él a természettel, Elon Musk Starlinkjének köszönhetően csatlakozott az internethez. A közösségi hálók azonban nemcsak információforrásként, hanem félrevezetés forrásaként is szolgálnak, és kérdéseket vetnek fel a fiatal generációra gyakorolt hatásukról. Képes lesz-e a Marubo törzs megtartani identitását a modern világ kihívásaival szemben?

Ha gyors kapcsolatod van, de az internetsebesség jelentősen ingadozik, valószínűleg valami nincs rendben. Hol kezdjük a keresést, ez a kérdés. Alapvetően először ellenőrizd, hogy a kapcsolat valóban azt a sebességet nyújtja-e, amit a szolgáltatóval kötött szerződésedben rögzítették. Problémát okozhat a sok futó alkalmazás is, ezt ellenőrizni kell, és esetleg csak azokat hagyd futni, amelyeket valóban használsz. Ezután ellenőrizd az aggregációt, és vizsgáld meg a routert.

Biztosan sok weboldalon engedélyezted a sütik használatát. De tudod, mire is használják ezeket a fájlokat, és hogyan működnek? A sütikkel kapcsolatos alapvető információkat egy cikkbe foglaltuk.

Az Internet of Things napjaink egyik legnagyobb jelensége az informatikában és az interneten. Olvassa el, hogyan használhatja az Internet of Things (IoT) otthonában is, és mire ügyeljen a használata során.

A switchek (hálózati kapcsolók) használata manapság elsősorban a vállalati hálózatok kiváltsága, de megtalálják alkalmazásukat az otthoni hálózatokban is. A piacon különböző árkategóriájú switchek találhatók, amelyek különböznek a paramétereik és kiegészítő funkcióik tekintetében. Mire érdemes figyelni, és mi alapján válasszuk ki az új switchet? Pontosan ezzel a problémával foglalkozunk a következő sorokban.

A Google legújabb algoritmusfrissítéseivel és AI integrációjával ismét megbolygatja az internetet. Bár jobb keresési eredményeket ígér, sok tartalomkészítő aggódik a kisebb webhelyek jövője miatt. Az AI integráció megváltás vagy katasztrófa? És hogyan befolyásolja az online információfogyasztás módját?