Speedmeter.hu News Router csere után jelentkező problémák az internet sebességével

Router csere után jelentkező problémák az internet sebességével

Várakozással telve beszerez egy új routert és egyszeriben azzal szembesül, hogy az internet jelentősen lassabb lett annak ellenére, hogy nem váltott szolgáltatót. Hol keresendő a hiba ilyen esetben és mi a megoldása?

Amikor változatlan marad a felállás

Az alábbiakban említett összes tipp azon a feltételezésen alapul, hogy a hálózati topológia (egyszerűsített csatlakoztatás) változatlan maradt, és az egyetlen változás az új router. Amennyiben lelassult, keresse a hibát a készülékben és annak beállításaiban. Viszont, ha változott a csatlakozás módja, a router elhelyezése, a kábeleket is kicserélte, akkor először mindig máshol keresse a hibát. A jobb minőségű routerek manapság ritkán okoznak olyan problémákat, melyek az internet sebességére vannak kihatással. A gyártók célja, hogy olyan eszközt kínáljanak Önnek, mely a kicsomagolást követően egy egyszerű telepitéssel problémamentesen működő wifit biztosít.

Frissítse a firmware-t

Annak ellenére, hogy a készüléknek a kicsomagolás után azonnal üzemkésznek kell lennie, érdemes utánanézni az összes elérhető firmware frissítésnek. Bizonyos esetekben ezzel nemcsak a biztonság mértékét növeli meg és hozzájut néhány új beállítási funkcióhoz, hanem olyan hibákat is kijavíthat, melyek addig a kapcsolat minőségét gyengítették. A firmware állapotának ellenőrzése a router beállítások menüjében érhető el.

A megfelelő sávszélesség

Az új routerrel akár egy új sávszélesség is beköszönthet otthonába. A dual routerek mindegyike támogatja a 2,4 és 5 GHz -es sávszélességeket, azonban fontos különbséget tenni a kettős sávszélességű (dual-band) és az egyidejű kettős sávszélességű (concurent dual-band) routerek között. Az elsőnél ki kell választania egy sávot, amin a router sugározza az internet jelét, a második pedig két hozzáférési pontot biztosít, és egyszerre működik 2,4 GHz és 5 GHz is. A lassulást a rosszul megválasztott sávszélesség okozhatja. Próbálja megváltoztatni a kiválasztott sávszélességet.

Automatikus csatornakeresés

Lehet már nem is emlékszik rá, hogy a régi routerét olyan csatornára állított be, melyen a 2,4GHz-es sávszélesség zavartalanul működött. Ez az óvintézkedés különösen azokon a helyeken érvényes, ahol nagyszámú wifi hálózat működik. Az új router azért lehet lassabb, mert rossz sávszélességre van beállítva. Jó megoldás a készülék átállítása, azonban az újabb modellek már automatikusan váltogatnak a csatornák között a legjobb teljesítmény elérésének érdekében.

Biztonság és QoS

A sebességet a router biztonsága és más funkciói is befolyásolják. Amennyiben a csatlakoztatás után manuálisan konfigurálta a routert, valószínűleg hibásan állított be valamit. Ez lehet például a csatlakoztatott készülék gyenge biztonsága, vagy a rosszul beállított határétékek, korlátok. Gyakran problémát jelent a QoS (a szolgáltatás minősége), azaz a csatlakoztathatóság megosztása az egyes eszközök között. A router aktív használata előtt próbálja újraindítani azt a gyári beállításokon, majd tesztelje újra az internet sebességét. Ha ezután minden úgy működik ahogy kell, akkor a hiba az Ön beállításaiban volt.

Ne féljen reklamálni

A firmware naprakész, minden helyesen van beállítva, és ideális sávon és csatornán van. Hogyan tovább, ha a router még mindig lassú és nyomába se ér az előző készüléknek? Ne féljen megreklamálni azt a kereskedőnél! Az eladó vagy tanáccsal látja el Önt azzal kapcsolatban hol lehet valamilyen speciális hiba, vagy sajátkezűleg ellenőrzi, hogy a valóban van -e valami baj a routerrel. Ne hagyja figyelmen kívül a sebességgel kapcsolatos problémákat, és élvezze ki a minőségi internet kapcsolatot, mely nem akadályozza Önt feleslegesen sem a munkájában, sem a kikapcsolódás során.

ChatGPT-4o itt van az új funkciókkal. Szeretné tudni, hogyan könnyíthetik meg az életét? Összeállítottuk Önnek a 4 legérdekesebb dolgot, amit vele csinálhat, kéziratok képekről való átirásától kezdve hosszú dokumentumok összefoglalásáig.

Problémái vannak az internetkapcsolattal? Útmutatónkban praktikus tanácsokat és tippeket kínálunk arra, hogyan lehet egyszerűen kideríteni, miért nem működik az internet.

Biztosan nem kezdünk házépítésbe terv és szakértői konzultáció nélkül. De még így is figyelembe kell vennie az adatkábeleket, amelyek nélkül manapság egy modern ház vagy bármely más épület nem létezhet. Az új otthonában szinte biztosan szeretné majd kihasználni az intelligens vezérlést működtetést, és az adatvezetékek (antennahálózatokkal és egyéb kábelekkel együtt) kétségtelenül szükségesek ehhez a funkcióhoz.

A Google Bard (Gemini) és a ChatGPT-4 a mesterséges intelligencia két legfejlettebb nyelvi modellje. Miben különböznek egymástól, és mit tehetnek? Olvassa el a két mesterségesintelligencia-eszköz összehasonlítását, és megtudja, melyik a megfelelő segítő az Ön számára, akár a munkahelyén fogja használni az AI-t, akár csak kíváncsi, mire képes. Fedezze fel az elérhető funkciókat, a kimeneti minőséget és az árkülönbségeket.

Még mindig keresi az Önnek legjobb internet-kapcsolatot, és nem elégedett az átlagos sebességgel vagy a megkérdőjelezhető stabilitással, amelyet az időjárásváltozások is befolyásolhatnak? Ebben az esetben határozottan csapjon le az optikai kábelen keresztül történő kapcsolódás lehetőségére.

Biztosan már Ön is átélte. Csatlakozni szeretne a wifi hálózatra mobilon, tableten vagy laptopon keresztül, de a jel gyenge. Szóval elkezd sétálgatni a szobák között, csakhogy a bűvös internet ikonon megjelenjen még egy csíkkal több. Az ilyen megoldás azonban nagyon bosszantó, és néha még csak nem is kivitelezhető. Mi a köze a Mesh rendszernek az ilyen problémákhoz?

Egyéb nyelvi változatok