Speedmeter.hu News Az olcsó és a drága routerek közötti különbség

Az olcsó és a drága routerek közötti különbség

A megfelelő router kiválasztása vár Önre, de a kínálat megtekintésekor csak a külsejükben és az árukban különböznek? Ebben az esetben a fontos paraméterek áttekintése nemcsak sok pénzt takarít meg Önnek, de az internet sebességét is nagy mértékben megnöveli.

Miért vegyen wifi routert?

Ahogyan a legtöbb elektronikai eszköz esetében, a router beszerzésénél is fontos tudnia miért is van egy újabb modellre szüksége. Lehet eddig nem volt még routere, vagy elromlott a régi, esetleg több felhasználót szeretne csatlakoztatni, vagy csak nagyobb lefedettségre vágyik…. számos oka lehet, amiket a választásnál össze kell hangolnia. Az olcsó és drága eszközök összehasonlításánál abból a feltételezésből fogunk kiindulni, hogy Ön az igényesebb felhasználók táborába tartozik, akik nem akarják, hogy a router képességei akadályozzák őt internethasználat közben.

A router magától nem növeli meg az internet sebességét

A router tulajdonságainak minősége értelemszerűen befolyásolják az internet gyorsaságát, de többé-kevésbé nem tudják túlszárnyalni az internet szolgáltató által nyújtott limitet. Egyszóval azt, hogy ideális körülmények között milyen sebességgel tud le vagy feltölteni adatokat az internetre, elsősorban maga az internet gyorsasága határozza meg. A műszaki adottságokkal rendelkező felhasználókat ez nem lepi meg, de néhány felhasználót meglephet. Több tíz eurót befektetni egy új routerbe azért, hogy ezzel növelje az internet sebességét, csak akkor éri meg, ha minőségi internetelőfizetéssel rendelkezik.

A két sáv természetes kell legyen

Az első fő különbség a 2,4 GHz és az 5 GHz sávok támogatása. A drágább készülékek képesek már mindkét sávszélességet egyidejűleg támogatni. Az előnyök közé sorolható a DFS (automatikus frekvencia választó) és a TPC (az átvitel erősség szabályozása- Transmitting Power Control) funkciók. A sávok közötti eltéréseket egy előző cikkünkben már nagyon jól megfogalmaztuk Mi a különbség a 2,4 és az 5GHz -en működő routerek között ?

Manapság a legtöbb eszköz támogatja a 802.11a / b / g / n szabványt. A két sáv megléte automatikusan jelzi a 802.11ac szabvány támogatását. Az alap routerek ezzel a standarddal kombinált sebességet nyújtanak, ami akár 1,2 Gbps is lehet. A jobb és ennélfogva drágább routerek akár 3 Gbps sebességet is képesek produkálni.

Antennák és beamforming-ek a jobb jel érdekében

A magasabb árkategóriás routerekhez jobb minőségű antennákat is adnak. Pont ezektől függ, hogy a router mennyire jól tudja továbbitani a kapott jelet. Beszerezhető még külső többirányú antenna, nagy teljesítményű audio erősítővel és hullámformáló technológiával (angolul beamforming). Az olcsóbb modellek általában beépített antennával rendelkeznek, és nem lehet rájuk külső antennát szerelni, hiába vásárolja meg az ember.

Az USB bemenetnek nem szabadna hiányoznia

A drágább modellek esetében bátran kérje a gyorsabb 3.0. USB bemenettel rendelkezőt. Ennek köszönhetően csatlakoztathat a routerhez nyomtatót vagy akár egy külső adattároló eszközt is. A második esetben a hálózathoz tartozó összes távoli eszközről elérheti az adattárolón lévő adatokat.

A biztonság sem utolsó szempont

A drágább modellek modernebb felszereltséget nyújtanak, úgy mint, kétsávos jeladás, a jel irányának és beállításainak fejlettebb funkciói, erősebb antennák, jobb kapcsolatátvitelt, és nem utolsó sorban kifinomultabb biztonsági funkciókat. Manapság ezekre a pluszokra érdemes odafigyelni. A totális alap a WPA2, de 2018-ra a routereknél már biztosan megjelenik a WPA3 funkció is. Kódolás szempontjából az AES (Advanced Encryption Standard) a legjobb választás. A további biztonsági módok között szerepel a gyerek zár, a fehér és fekete lista (eszközkezelés), illetve hálózati beállítási lehetőség látogatók számára (WPS -WiFi Protected Setup). A jobb routerekben található biztonsági funkciók lehetővé teszik a wifi hálózat nagyobb fokú védelmét a hívatlan látogatókkal szemben.

A routeren nem éri meg spórolni

A legtöbb háztartásban mindennapos az internethasználat. A router használata folyamatos, ezért megéri befektetni egy jó minőségű készülékbe. Ellenkező esetben több problémával is szembesülhet, az instabil internet miatti lassú kapcsolódástól egészen a router túlmelegedéséig, vagy akár azzal is, hogy a router magától újraindul. Ha gondtalanul szeretne barangolni a neten, az olcsóbb kategóriába tartozó készülékek megvásárlása feleslegesen kidobott pénz csupán.

Még mindig keresi az Önnek legjobb internet-kapcsolatot, és nem elégedett az átlagos sebességgel vagy a megkérdőjelezhető stabilitással, amelyet az időjárásváltozások is befolyásolhatnak? Ebben az esetben határozottan csapjon le az optikai kábelen keresztül történő kapcsolódás lehetőségére.

Biztosan már Ön is átélte. Csatlakozni szeretne a wifi hálózatra mobilon, tableten vagy laptopon keresztül, de a jel gyenge. Szóval elkezd sétálgatni a szobák között, csakhogy a bűvös internet ikonon megjelenjen még egy csíkkal több. Az ilyen megoldás azonban nagyon bosszantó, és néha még csak nem is kivitelezhető. Mi a köze a Mesh rendszernek az ilyen problémákhoz?

Várakozással telve beszerez egy új routert és egyszeriben azzal szembesül, hogy az internet jelentősen lassabb lett annak ellenére, hogy nem váltott szolgáltatót. Hol keresendő a hiba ilyen esetben és mi a megoldása?

A média fájlok minőségét tekintve a felhasználók igénye folyamatosan nő, ezért nem szabad megfeledkezni az internetkapcsolat gyorsaságának növeléséről sem, mivel a diszken tárolt videók nézésének divatja már rég a múlté. A közeli jövő a streamingé és a 4K kiterjesztéseké. Készítse fel erre Ön is saját internet kapcsolatát.

Mondjuk, hogy egy kávézóban ülve, rácsatlakozik a kávézó nyilvános wifi hálózatára, és megkezdi hivatalos ügyeinek intézését. Sorba minden ügyét az e-mailektől kezdve a kifizetéseken át. Biztonságban vannak adatai és jelszavai az ilyen és hasonló esetekben? Nézzünk meg néhány lehetséges kockázatot és tippet arra, miként is tudja elkerülni azokat. Merthogy személyes adatainak védelme távolról sem olyan mértékű, ahogyan azt gondolná egy csésze jó kávé mellett ülve.