Speedmeter.hu News Az olcsó és a drága routerek közötti különbség

Az olcsó és a drága routerek közötti különbség

A megfelelő router kiválasztása vár Önre, de a kínálat megtekintésekor csak a külsejükben és az árukban különböznek? Ebben az esetben a fontos paraméterek áttekintése nemcsak sok pénzt takarít meg Önnek, de az internet sebességét is nagy mértékben megnöveli.

Miért vegyen wifi routert?

Ahogyan a legtöbb elektronikai eszköz esetében, a router beszerzésénél is fontos tudnia miért is van egy újabb modellre szüksége. Lehet eddig nem volt még routere, vagy elromlott a régi, esetleg több felhasználót szeretne csatlakoztatni, vagy csak nagyobb lefedettségre vágyik…. számos oka lehet, amiket a választásnál össze kell hangolnia. Az olcsó és drága eszközök összehasonlításánál abból a feltételezésből fogunk kiindulni, hogy Ön az igényesebb felhasználók táborába tartozik, akik nem akarják, hogy a router képességei akadályozzák őt internethasználat közben.

A router magától nem növeli meg az internet sebességét

A router tulajdonságainak minősége értelemszerűen befolyásolják az internet gyorsaságát, de többé-kevésbé nem tudják túlszárnyalni az internet szolgáltató által nyújtott limitet. Egyszóval azt, hogy ideális körülmények között milyen sebességgel tud le vagy feltölteni adatokat az internetre, elsősorban maga az internet gyorsasága határozza meg. A műszaki adottságokkal rendelkező felhasználókat ez nem lepi meg, de néhány felhasználót meglephet. Több tíz eurót befektetni egy új routerbe azért, hogy ezzel növelje az internet sebességét, csak akkor éri meg, ha minőségi internetelőfizetéssel rendelkezik.

A két sáv természetes kell legyen

Az első fő különbség a 2,4 GHz és az 5 GHz sávok támogatása. A drágább készülékek képesek már mindkét sávszélességet egyidejűleg támogatni. Az előnyök közé sorolható a DFS (automatikus frekvencia választó) és a TPC (az átvitel erősség szabályozása- Transmitting Power Control) funkciók. A sávok közötti eltéréseket egy előző cikkünkben már nagyon jól megfogalmaztuk Mi a különbség a 2,4 és az 5GHz -en működő routerek között ?

Manapság a legtöbb eszköz támogatja a 802.11a / b / g / n szabványt. A két sáv megléte automatikusan jelzi a 802.11ac szabvány támogatását. Az alap routerek ezzel a standarddal kombinált sebességet nyújtanak, ami akár 1,2 Gbps is lehet. A jobb és ennélfogva drágább routerek akár 3 Gbps sebességet is képesek produkálni.

Antennák és beamforming-ek a jobb jel érdekében

A magasabb árkategóriás routerekhez jobb minőségű antennákat is adnak. Pont ezektől függ, hogy a router mennyire jól tudja továbbitani a kapott jelet. Beszerezhető még külső többirányú antenna, nagy teljesítményű audio erősítővel és hullámformáló technológiával (angolul beamforming). Az olcsóbb modellek általában beépített antennával rendelkeznek, és nem lehet rájuk külső antennát szerelni, hiába vásárolja meg az ember.

Az USB bemenetnek nem szabadna hiányoznia

A drágább modellek esetében bátran kérje a gyorsabb 3.0. USB bemenettel rendelkezőt. Ennek köszönhetően csatlakoztathat a routerhez nyomtatót vagy akár egy külső adattároló eszközt is. A második esetben a hálózathoz tartozó összes távoli eszközről elérheti az adattárolón lévő adatokat.

A biztonság sem utolsó szempont

A drágább modellek modernebb felszereltséget nyújtanak, úgy mint, kétsávos jeladás, a jel irányának és beállításainak fejlettebb funkciói, erősebb antennák, jobb kapcsolatátvitelt, és nem utolsó sorban kifinomultabb biztonsági funkciókat. Manapság ezekre a pluszokra érdemes odafigyelni. A totális alap a WPA2, de 2018-ra a routereknél már biztosan megjelenik a WPA3 funkció is. Kódolás szempontjából az AES (Advanced Encryption Standard) a legjobb választás. A további biztonsági módok között szerepel a gyerek zár, a fehér és fekete lista (eszközkezelés), illetve hálózati beállítási lehetőség látogatók számára (WPS -WiFi Protected Setup). A jobb routerekben található biztonsági funkciók lehetővé teszik a wifi hálózat nagyobb fokú védelmét a hívatlan látogatókkal szemben.

A routeren nem éri meg spórolni

A legtöbb háztartásban mindennapos az internethasználat. A router használata folyamatos, ezért megéri befektetni egy jó minőségű készülékbe. Ellenkező esetben több problémával is szembesülhet, az instabil internet miatti lassú kapcsolódástól egészen a router túlmelegedéséig, vagy akár azzal is, hogy a router magától újraindul. Ha gondtalanul szeretne barangolni a neten, az olcsóbb kategóriába tartozó készülékek megvásárlása feleslegesen kidobott pénz csupán.

ChatGPT-4o itt van az új funkciókkal. Szeretné tudni, hogyan könnyíthetik meg az életét? Összeállítottuk Önnek a 4 legérdekesebb dolgot, amit vele csinálhat, kéziratok képekről való átirásától kezdve hosszú dokumentumok összefoglalásáig.

Problémái vannak az internetkapcsolattal? Útmutatónkban praktikus tanácsokat és tippeket kínálunk arra, hogyan lehet egyszerűen kideríteni, miért nem működik az internet.

Biztosan nem kezdünk házépítésbe terv és szakértői konzultáció nélkül. De még így is figyelembe kell vennie az adatkábeleket, amelyek nélkül manapság egy modern ház vagy bármely más épület nem létezhet. Az új otthonában szinte biztosan szeretné majd kihasználni az intelligens vezérlést működtetést, és az adatvezetékek (antennahálózatokkal és egyéb kábelekkel együtt) kétségtelenül szükségesek ehhez a funkcióhoz.

A Google Bard (Gemini) és a ChatGPT-4 a mesterséges intelligencia két legfejlettebb nyelvi modellje. Miben különböznek egymástól, és mit tehetnek? Olvassa el a két mesterségesintelligencia-eszköz összehasonlítását, és megtudja, melyik a megfelelő segítő az Ön számára, akár a munkahelyén fogja használni az AI-t, akár csak kíváncsi, mire képes. Fedezze fel az elérhető funkciókat, a kimeneti minőséget és az árkülönbségeket.

Még mindig keresi az Önnek legjobb internet-kapcsolatot, és nem elégedett az átlagos sebességgel vagy a megkérdőjelezhető stabilitással, amelyet az időjárásváltozások is befolyásolhatnak? Ebben az esetben határozottan csapjon le az optikai kábelen keresztül történő kapcsolódás lehetőségére.

Biztosan már Ön is átélte. Csatlakozni szeretne a wifi hálózatra mobilon, tableten vagy laptopon keresztül, de a jel gyenge. Szóval elkezd sétálgatni a szobák között, csakhogy a bűvös internet ikonon megjelenjen még egy csíkkal több. Az ilyen megoldás azonban nagyon bosszantó, és néha még csak nem is kivitelezhető. Mi a köze a Mesh rendszernek az ilyen problémákhoz?

Egyéb nyelvi változatok